Bolig

Boligernes energiforbrug til varme og elektricitet udgør en væsentlig del af Danmarks samlede energiforbrug.

Vendsyssel Energi- og Miljøforening vejleder om byggeri og energibesparelser. Her på siden giver vi gode råd om byggeri og energibesparelser.

  • Du kan beregne din energipris og sammenligne med andre opvarmningsformer – KLIK HER.
  • Du kan se vores rangliste over, hvor det er billigst at bo i Vendsyssel. KLIK HER.

Når vi i 2050 skal være et CO2-neutralt samfund, skal vi allerede nu tænke os godt om, når vi planlægger nye boligområder, bygger nyt og renoverer vores huse. En forventet levetid på 150 år er ikke utænkeligt, når der bygges nye huse i Vendsyssel.

En bygning udleder CO2 i hele sin levetid. Det sker, når byggematerialerne produceres, transporteres og monteres, når bygningen er i drift og beboerne bruger vand, varme og el, når bygningen vedligeholdes og renoveres, samt når bygningen efter endt brug rives ned.

Ved øget udnyttelse med vedvarende energi vil CO2 udledningen mindskes. De mest bæredygtige kvadratmeter er dem, der aldrig bliver bygget. Så lad være med at bygge større, end der er brug for – uanset hvilket materiale der bygges med.

De bedste klimavalg er at vælge boligblokke i stedet for parcelhus. Vælge byen frem for at bo på landet. Købe hus med bedst muligt energimærke. Bygge kompakt i 2 plan.

Leg med Karl-Smart

Byg Smart Fra Start er en hjemmeside, hvor du med få klik kan vælge forskellige byggematerialer og blive klogere på, hvordan valg af byggematerialer gør en forskel, om der bygges bæredygtigt.

Nå der skal bygges hus i dag er det nemlig materialevalget og ikke energiforbruget, der i gennem de næste 100 år bonner mest negativt ud på klimakontoen.

Ved at bygge og isolere med træ bliver der oplagret CO2 i bygningen. Efter 100 år er et nyt træ vokset op i skoven og uden brug af teknologiske fif fjernet CO2 fra atmosfæren gennem hele opvæksten.

Analyse af CO2-udledning og totaløkonomi i renovering og nybyg

Udgivet 16. oktober 2020

En analyse udarbejdet af Rambøll og baserer sig på 16 konkrete bygninger viser, at det generelt er mest fordelagtigt – både miljømæssigt og totaløkonomisk – at renovere frem for at rive ned og bygge nyt.

Analysens konklusioner giver bygherrer, der skal vurdere, hvorvidt en bygning skal renoveres eller rives ned og udskiftes med nybyggeri, får med analysens konklusioner et bedre og mere oplyst grundlag at træffe beslutninger ud fra.

Hvis det danske samfund skal opfylde den politiske målsætning om 70% reduktion af drivhusgasser i 2030, er det nødvendigt at byggeriet bidrager markant hertil.

Følg os også på Facebook: