Modstanden mod at bore efter skifergas rykker nu for alvor ind på Christiansborg

Solvarmeanlæg ved Dronninglund

Klima-,energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen åbner solvarmeanlæg ved Dronninglund i 2014.

Efter aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace sidste mandag besatte Energiselskab Totals netop opførte boretårn, er der blevet sat politisk fokus på, om Danmark skal bore efter skifergas på land.

Torsdag inviterede energipolitisk udvalg en deputation mod indvinding af skifergas indenfor for at få deres synspunkt.

Ifølge Anna Dorthe Bertelsen, Nørresundby, der er medlem af Vendsyssel Energi- og Miljøforening, var det 15 minutter lange møde vellykket: “Udvalget lyttede og vi fik mulighed for at stille et par spørgsmål. Efterfølgende blev vi inviteret til at komme igen til næste møde for at drøfte VVM-redegørelsen og vores syn på den.”

Dagen efter, uden et direkte sammenhæng, melder de Radikale ud, at der ikke skal gives flere tilladelser til at bore efter skifergas på land i Danmark. ”Vi vil lade skifergassen blive i jorden og sige stop for nye tilladelser om boringer,” siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) ifølge dagbladet Politiken.

Dermed bryder partiet den fælles forståelse med Socialdemokraterne, der vil fortsætte med at udvinde skifergas, hvis det viser sig at være miljømæssigt forsvarligt.

Samtidigt kræver også SF en række nye krav opfyldt, inden der bliver boret efter skifergas. Dermed lægger både SF og R reelt op til, at den pause for nye tilladelser, som regeringen indførte i 2012, skal ændres til et permanent nej til skifergas.

“Vi har i forvejen et midlertidigt stop, men vi har fra Radikal side ikke behov for at vente på resultatet fra de forsøg, der er i gang. Skulle der komme flere ansøgninger, vil vi sige, de ikke skal imødekommes”, siger Rasmus Helveg Petersen.

Vendsyssel Energi- og Miljøforening, der har været modstandere af udvinding af skifergas fra starten har noteret sig, at de politiske vinde er ved at vende efterhånden som politikerne bliver mere oplyste. Tidligere har den politiske opbakning til skifergas boringen været total, kun Enhedslisten og 4 ud af 31 lokalpolitikere i Frederikshavn Byråd har undsagt energiprojektet. Så sangen foran borepladsen ved Dybvad er nu blevet hævet med en ”oktav”