Solvarme medvirker til grøn fjernvarme

I Vendsyssel, som i resten af landet, opstiller fjernvarmeværkerne i disse år nye store solvarmeanlæg op. Danmark er på dette felt verdensmester i solvarme og Vendsyssel er med helt i front. I Dronninglund ligger et af verdens største solvarmeanlæg med damlager.
I Tårs er et kombineret anlæg med flade solfangere og parabollignende soltrug blevet igangsat i august. Det er en kombination, der aldrig er set før i Danmark. I Brønderslev er et banebrydende flis og solvarmeanlæg på vej.

Dansk fjernvarme har netop tildelt Fjernvarmeprisen 2015 til pioneren Leo Holm, der i 22 år har stået i spidsen for Marstal Fjernvarme på Ærø. Her skabte han verdens største solvarmeanlæg og bannede vejen for, at solvarme i tilknytning til fjernvarme er blevet en dansk succes, som stadig udvikler sig.

Der er i dag 86 solvarmeanlæg over hele landet, som samlet fylder mere end 760.000 kvadratmeter. For fem år siden var tallet under 100.000, så der er fart på og udbygningen fortsætter: aktuelt er 33 nye anlæg på vej, bl.a. i Løkken og Brønderslev.

Solvarmeprojektet i Brønderslev går nye veje rent teknologisk. Brønderslev varmeforsyning fortæller på deres hjemmeside bl.a.: ”For det første får vi opbygget Danmarks hidtil største solvarmeanlæg af sin art. Anlægget baseres nemlig på en teknologi, hvor solens stråler koncentreres i nogle store parabolske trug” (et såkaldt CSP-anlæg). Sollyset fokuseres på et rør ude foran parabolerne, hvor en særlig transmissionsolie opvarmes op til over 300 grader celsius.”

Det andet epokegørende tiltag fjernvarmen i Brønderslev arbejder med er at omsætte varmen fra olien til både varme og strøm. Det vil være helt nyt i Danmark også at producere strøm baseret på solvarmepaneler. El-produktionen foregå ved hjælp af en ORC-turbine, som forsynes både fra sol og flis, som værket også vil opvarme med, når planperioden er gennemført.

solvarmedata.dk kan de forskellige værkers produktion følges. Der kan også læses mere om anlæggene i Brønderslev på Brønderslev Forsynings hjemmeside, og i Tårs HER.