Boligejere siger farvel til oliefyr

Det er ikke særligt cool at have et oliefyr i dag. Derfor ser vi også mange boligejere, der udskifter oliefyret godt hjulpet af lovgivning og kampagner i kommunerne.

I Vendsyssel Energi- og Miljøforening har vi mange år hjulpet boligejere med at udskifte oliefyret. På længere sigt ser vi fremtidens boligopvarmning kun være baseret på fjernvarme og varmepumper.

Der er ifølge Danmarks Statistik 13.677 oliefyr placeret i stuehuse og parcelhuse i Vendsyssel. På landsplan er det 217.360. Siden 2011 er der blevet skrottet 5.247 oliefyr i Vendsyssel.

Fortsætter den omstilling med samme hastighed, vil det sidste oliefyr være fjernet i 2040 i Vendsyssel. Det kræver dog lidt mere aktion end nu på Læsø.

Erfaringer viser, at 40 til 50 % af oliefyrene ikke står for hovedopvarmningen af boligen i dag. Mange boligejere på landet, der opvarmer deres bolig med brænde, har fortsat oliefyret stående som backup til brug ved eksempelvis ferie. Samtidig glemmer en del boligejere at opdatere deres BBR oplysninger løbende.

Ifølge Energi- og Olieforums energistatistik er der kun blev leveret fyringsolie til cirka 79.000 private boliger i 2016 og tallet falder år for år.

I stedet for oliefyrene vælger boligejerne fjernvarme, naturgas og varmepumper som ny opvarmningskilde, både af hensyn til økonomi og miljø. Står oliefyret i et område, der er udlagt til fjernvarme eller naturgas, kan det gamle oliefyr ikke erstattes med et nyt.