Energibyen Frederikshavn har fået Svend Auken-prisen 2016

Der var hæder til Frederikshavn Kommune på Socialdemokraternes partikongres i Aalborg.
Her blev kommunen tildelt Svend Auken-prisen 2016, som gives til personer eller organisationer, der har ydet en særlig indsats i miljø- og klimaarbejdet.

Frederikshavn Kommune blev i 2007 Danmarks første klimakommune, og forpligtede sig på at nedbringe den årlige CO2-udledning med tre procent. Energibyen Frederikshavn arbejder med grøn omstilling på flere måder. Det er lige fra biogasbiler i hjemmeplejen til virksomheders overskudsvarme til fjernvarmeforsyningen.
Det kræver samarbejde og målrettede indsatser at nå visionen om at blive 100 pct. selvforsynende med vedvarende energi inden udgangen af 2030. Christian Rabjerg Madsen, der er miljøordfører for Socialdemokraterne, kaldte Energibyen Frederikshavn et “forbillede for hele landet”.

Med prisen er også glemt at Energibyen var passiv under hele modstanden mod Danmarks første skifergasboring, som kommunalbestyrelsen gav tilladelse til under store lokale protester.

Borgmester Birgit Hansen, siger det er en stor ære for Frederikshavn Kommune at modtage prisen. ”Anerkendelsen giver os blod på tanden. Det ligger os på sinde at skabe global forandring, der går hånd i hånd med lokal forankring og jobskabelse, som gavner miljøet. Alle kan gøre det, hvis viljen er til stede”.

Svend Auken Prisen blev indstiftet i 2009 til minde om det socialdemokratiske fyrtårn og tidligere miljøminister Svend Auken og gives til personer eller organisationer, som har gjort en ekstraordinær grøn indsats. Den uddeles på den årlige partikongres i Socialdemokratiet.

Prisen er uddelt til:
2009: Tidligere Miljøkommissær i EU Margot Wallström.
2010: Verdensnaturfonden
2011: Samsø Energiakademi
2012: Grundfos-leder Niels Due Jensen
2013: Stop Spild af Mad-kampagnen
2014: Billund BioRefinery
2015: COOP Danmark
2016: Energibyen Frederikshavn, Frederikshavn Kommune

Læs mere om Energibyen her: Energibyen