Grønt lys fra byråd til Danmarks første boring efter skifergas

Frederikshavns byråd vedtog som forventet plangrundlag og VVM – redegørelse, den 25. juni 2014 med stort flertal. Det var kun Ida Skov (Enhedslisten), Christina Lykke Eriksen (SF), Helle Madsen (Venstre) og Jørgen Tousgaard (Socialdemokraterne), der stemte imod efterforskningsboringen.

Før byrådsmødet demonstrerede 150 aktive borgere mod skifergas beslutningen, med taler og musik. En af talerne var Peter Larsen fra Vendsyssel Energi- og Miljøforening. For ham var byrådets beslutning helt ventet. Byrådet har sat noget i gang, som de ikke kan stoppe igen. Uanset hvad prøverne viser, vil Total gå videre og foretage en test udvinding, for at indhente erfaringer med fracking af skifermaterialet. En test udvinding kræver dog heldigvis en ny VVM-proces.

Inde i salen forsøgte Frederikshavns borgmester Birgit Hansen at lægge afstand til, at det var en politisk beslutning, der skulle tages “Frederikshavn Kommune har ikke haft armene over hovedet, da vi fik myndighedsbehandlingen af Totals ansøgning om udvinding af skifergas. Vi har seriøst behandlet ønsket om efterforskning af skifergas ud fra et forsigtighedsprincip. Det er ikke Frederikshavn Byråd, der er ansvarlig for udvinding af skifergas, den” abe” vil vi ikke påtage os. Er der skifergas i undergrunden er det Folketinget, der har ”aben”.

Jørgen Tousgaard havde en anden tilgang end sin partifæller: “Det er en glidebane uden lige vi er i gang med, når vi i dag siger ja til efterforskningsboringen. Det er i dag, og kun i dag, vi har chancen for at sige nej. Findes der naturgas i undergrunden er der så mange penge i det, at toget er kørt. Ved at sige nej, kommer staten til at spille en helt anden rolle – træd dog på bremsen, var hans opfordring til sine byrådskollegaer.”

Læs her Frederikshavn Kommunes VVM-tilladelse til etablering af efterforskningsboring for skifergas.