Støttearrangement mod skifergas

Kom og støt de politikere i Brønderslev Byråd, som har indsigt og mod til at sige nej til efterforskning og udvinding af skifergas i Kommunen.

Støttearrangement afholdes foran Brønderslev Rådhus, onsdag den 17. juni, kl. 18 og starter med fællessang.

Kl. 18.45 er der mulighed at stille spørgsmål til byrådet vedrørende behandlingen af SF og Enhedslistens forslag om, at byrådet sender et brev til Miljøministeren, som udtrykker kommunens bekymring over for efterforskning og indvinding af skifergas kan ske i fremtiden inden for kommunens område.

Tidligere har Frederikshavn, Aalborg og Hjørring Kommuner vedtaget at henvende sig til ministeren med deres bekymringer.

Brønderslev Byråd behandlede et tilsvarende forslag den 29. oktober sidste år fra Enhedslisten. Forslaget blev ikke debatteret fordi Brønderslev Byråd ikke ønskede at komme med en udtalelse på det dengang foreliggende grundlag.

Vendsyssel Energi- og Miljøforening har sendt et brev til byrådet, hvor vi anbefaler byrådet at vedtage SF og Enhedslistens forslag.
I brevet skriver vi, at det var meget tæt på, at den første skifergasboring i Danmark var foregået i Brønderslev Kommune ved Flauenskjold, hvor Total forsøgte at leje jord tilbage i foråret 2012.

Tilbage i oktober 2009 modtog Brønderslev Kommune et brev fra Energistyrelsen, der orienterede kommunen om, at der forelå en ansøgning fra et energiselskab om at efterforske og udvinde kulbrinter, olie eller naturgas i et større område, der også dække hele Brønderslev Kommune.

Det reagerede Brønderslev Kommune ikke på. I 2010 gav Energistyrelsen efter ”åben dør” procedure licens til olieselskabet. Det var Energistyrelsen, der siden 1997 har haft en åben invitation til olieselskaber, om at søge licenser på land, hvor der ikke er gjort kommercielle olie- og gasfund endnu. Det sker efter først til mølleprincippet. Licensen bliver forelagt Folketingets Energi- og Miljøudvalg af daværende minister Lykke Friis. Kun Enhedslisten tog forbehold, alle øvrige medlemmer af udvalget reagerer ikke.

Den 2. februar 2012 orienteres Brønderslev Kommune, sammen med 4 andre kommuner, at Total sammen med Nordsøfonden ønsker at undersøge, om der er skifergas i undergrunden i Vendsyssel. Den 16. marts bliver der afholdt et nyt møde i Brønderslev med Total og Energistyrelsen, hvor Frederikshavn Kommune også deltager. Her fortæller de om planerne i Flauenskjold.

Den 20. juli 2012 meddeler Total i en e-mail til Borgmester Lene Hansen, at Total i første omgang ikke komme til at have aktiviteter i Flauenskjold, fordi de ikke kan finde nogen, der vil udleje jord til projektet. Men afhængigt af resultatet fra efterforskningen i Frederikshavn Kommune vil de muligvis komme tilbage til Brønderslev Kommune.

Læs her hele Brevet til Broenderslev Byråd.